Czynniki ryzyka behawioralnego i dietetycznego dla chorób niezakaźnych

Z wyjątkiem Europy Wschodniej i części Afryki, śmiertelność wśród osób dorosłych spadła w większości krajów od dziesięcioleci.1 Niższe wskaźniki zgonów z powodu chorób zakaźnych były wczesnym motorem tej poprawy, ale nastąpił dalszy spadek śmiertelności z powodu chorób układu krążenia i niektórych nowotworów .2,3 Istniały również ważne trendy w różnych rodzajach raka2 – na przykład wzrost i późniejszy spadek zapadalności na raka płuc i śmiertelności wśród mężczyzn w wielu krajach o wysokim dochodzie, spadek zapadalności na raka żołądka i śmiertelność w miarę rozwoju gospodarek oraz światowy wzrost zapadalności na raka piersi. Niebezpieczne skutki behawioralnych i dietetycznych czynników ryzyka dla chorób niezakaźnych oraz metaboliczne i fizjologiczne, które pośredniczą w ich działaniu, zostały ustalone w prospektywnych badaniach kohortowych i randomizowanych badaniach klinicznych. Wiedza ta, wraz z danymi z inwigilacji czynników ryzyka, pomogła ustalić śmiertelność i obciążenie chorobami, które można przypisać czynnikom ryzyka, na całym świecie oraz w zależności od regionu i kraju.4-7 Mniej informacji na temat trendów czynników ryzyka, co utrudnia ocenić, w jaki sposób wpłynęły one na zdrowie populacji w przeszłości lub jak mogą to robić w przyszłości.
Ryc. 1. Ryc. 1. Zgony i ciężary choroby przypisywane wybranym czynnikom ryzyka behawioralnego i dietetycznego w 2010 r. Oraz mediolatorom metabolicznym i fizjologicznym ich szkodliwych skutków. Regiony o wysokim dochodzie to Australia, region Azji i Pacyfiku, Ameryka Północna i Europa Zachodnia. Na rysunku przedstawiono liczbę zgonów (panel A) i obciążenie chorobą (panel B), które można przypisać ogółowi skutków każdego indywidualnego czynnika ryzyka. Występuje nakładanie się efektów czynników ryzyka z powodu wielorakości i ponieważ wpływ niektórych czynników ryzyka (np. Brak aktywności fizycznej) jest częściowo mediowany przez inne czynniki ryzyka (np. Wysoki wskaźnik masy ciała [BMI]). W związku z tym nie można po prostu zsumować liczby zgonów i obciążenia chorobami przypisywanymi poszczególnym czynnikom ryzyka. DALYs oznaczają lata życia dostosowane do niepełnosprawności. Dane pochodzą z Lim i al.5
W tym artykule podsumowujemy dostępne dane na temat tendencji w wybranych behawioralnych i dietetycznych czynnikach ryzyka chorób niezakaźnych i badamy wpływ, jaki wywarły lub mogą mieć w przyszłości na zdrowie populacji na całym świecie. Czynniki ryzyka, takie jak palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, nadwaga i czynniki dietetyczne są odpowiedzialne za duży udział w globalnym obciążeniu chorobami, bezpośrednio lub w takich stanach jak wysokie ciśnienie krwi oraz podwyższony poziom glukozy we krwi i cholesterolu (Rysunek 1) .4, 5
Palenie
Niebezpieczne skutki palenia na śmiertelność z powodu nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych i oddechowych są znane od dziesięcioleci. Wykazano także wpływ na inne ważne na świecie choroby, takie jak cukrzyca8 i gruźlica9. Jednocześnie dowody na zagrożenia związane z paleniem w krajach azjatyckich wykazały, że jest to problem globalny. 10-12 Ponadto, narażenie ciężarnych kobiet, dzieci i dorosłych osób dorosłych na bierne palenie w domu iw miejscach publicznych jest związane z niekorzystnym porodem wyniki, choroby układu oddechowego dzieci i wiele chorób, które są związane z paleniem aktywnym.13
Rysunek 2
[więcej w: agencja hostess, wzorcowanie przyrządów pomiarowych, olej makadamia ]

Powiązane tematy z artykułem: agencja hostess olej makadamia wzorcowanie przyrządów pomiarowych