Czynniki ryzyka behawioralnego i dietetycznego dla chorób niezakaźnych czesc 4

Choć zarejestrowane spożycie alkoholu na mieszkańca w Rosji jest takie samo lub tylko nieznacznie wyższe niż spożycie w krajach Europy Zachodniej, skutki zdrowotne są znacznie większe. W tradycyjnych krajach produkujących wino, większość alkoholu spożywana jest jako wino podczas posiłków, w stosunkowo skromnych dziennych ilościach, przez znaczną część populacji. Natomiast w Rosji i krajach sąsiednich mężczyźni (zwłaszcza ci o niskim statusie społeczno-ekonomicznym) konsumują bardzo duże ilości alkoholi, albo jako zwyczajny zwyczaj, albo przez upijanie się. Znaczna część spożywanego alkoholu pochodzi z niezarejestrowanych i nieżywotnych źródeł, takich jak etanol lekarski i przemysłowy. Spożycie alkoholu może być odpowiedzialne za jedną trzecią do jednej trzeciej zgonów wśród ludzi młodych i w średnim wieku w Rosji.24,26 W przeciwieństwie do obecnego, ogromnego żniwa śmierci, śmiertelność zmniejszyła się czasowo w latach 80. XX w., Kiedy polityka wprowadzona w ramach Michaiła Gorbaczowa zmniejszyła się spożycie alkoholu o około połowę (rys. 3) .25 Nadmiar wagi i otyłość
Liczne badania obserwacyjne w populacjach zachodnich i azjatyckich wiązały różne pomiary otłuszczenia i nadmiernej masy ciała ze zwiększoną śmiertelnością całkowitą i zwiększonym ryzykiem choroby lub zgonu z powodu cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca i udaru niedokrwiennego, nowotworów, przewlekłej choroby nerek i choroby zwyrodnieniowej stawów. 32 Ryzyko cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca wzrasta monotonicznie wraz ze wzrostem wskaźnika masy ciała (BMI, waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach), zaczynając od BMI w niskich 20 sekundach. Natomiast związek z udarem krwotocznym, który występuje częściej w populacjach azjatyckich niż w innych populacjach, zaobserwowano tylko przy BMI 25 lub wyższym.27,31 Obecnie nadwaga odpowiada za około 3,4 miliona rocznych zgonów i 3,8 miliona osób. % globalnego obciążenia chorobami związanymi z chorobami o niskiej śmiertelności i długich okresach niezdolności do pracy, takimi jak cukrzyca i choroby układu mięśniowo-szkieletowego, stanowiące część tego obciążenia (rys. 1) .5
Rysunek 4. Rysunek 4. Tendencje w liczbie osób otyłych według regionu. Otyłość jest definiowana jako BMI wynoszący 30 lub więcej. Ameryka Północna o wysokim dochodzie obejmuje Kanadę i Stany Zjednoczone; azjatycki region Pacyfiku o wysokich dochodach obejmuje Brunei, Japonię, Singapur i Koreę Południową. Zobacz rys. S1 w Dodatku uzupełniającym dla wzrostu BMI według kraju. Dane pochodzą od Stevens i wsp. 33
W ostatnich dziesięcioleciach mężczyźni i kobiety we wszystkich krajach, z wyjątkiem kilku, przybrały na wadze, ze znormalizowanym pod względem wieku średnim BMI wzrastającym o więcej niż 2 jednostki na dekadę na niektórych wyspach Pacyfiku (ryc. S1 w dodatkowym dodatku, dostępny z pełnym tekstem tego artykułu na). W regionach o wysokim dochodzie wskaźnik BMI jest wyższy w krajach anglojęzycznych niż w Europie kontynentalnej i regionie Azji i Pacyfiku, szczególnie w przypadku kobiet. Światowa częstość występowania otyłości (określanej jako BMI .30) podwoiła się w latach 1980-2008, do 9,8% wśród mężczyzn i 13,8% wśród kobiet – co odpowiada ponad pół miliarda osób otyłych na całym świecie (205 milionów mężczyzn i 297 milionów kobiet) ( Ryc. 4) .33,34 Dodatkowe 950 milionów dorosłych ma BMI od 25 do poniżej 30 lat. Stany Zjednoczone odnotowały największy bezwzględny wzrost liczby osób otyłych od 1980 r., A następnie Chiny, Brazylię i Meksyk.33 Obecnie średnia standaryzowana BMI waha się od mniej niż 22 w części Afryki Subsaharyjskiej i Azji do 30 do 35 w niektórych wyspach Pacyfiku oraz w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.34 Występowanie otyłości waha się od mniej niż 2 % w Bangladeszu do ponad 60% na niektórych wyspach Pacyfiku.33
Dieta i odżywianie
W stulecia po wykryciu wpływu spożycia określonego pożywienia na takie choroby jak szkorbut, epidemiologia żywieniowa ustaliła powiązania określonej żywności i składników odżywczych lub ogólnych wzorców diety z nowotworami, chorobami układu krążenia i cukrzycą35,36 oraz z pośrednimi skutkami, takimi jak przyrost masy ciała, podwyższone ciśnienie krwi, insulinooporność i hiperglikemia.37-39 Znaczna część badań obserwacyjnych jest w coraz większym stopniu uzupełniona dobrze zaprojektowanymi próbami z randomizacją, które wykazały na przykład korzyści płynące z mniejszego spożycia soli, zastąpienia tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi tłuszczami i zdrowe wzorce żywieniowe.377,40,4041 Małe spożycie dietetyczne owoców, warzyw, całych ziaren lub orzechów i nasion lub wysokie spożycie soli są indywidualnie odpowiedzialne za 1,5% do ponad 4% globalnej choroby obciążenie (rys. 1) .5
Rysunek 5
[podobne: moringa proszek, skierowanie do szpitala uzdrowiskowego nfz, bezzębie ]

Powiązane tematy z artykułem: bezzębie moringa proszek skierowanie do szpitala uzdrowiskowego nfz