Czynniki ryzyka behawioralnego i dietetycznego dla chorób niezakaźnych ad 6

Bazy danych FAO również nie odnotowują spożycia soli, co jest powszechne w diecie krajów na wszystkich etapach rozwoju gospodarczego46. Wysokie spożycie soli jest czynnikiem ryzyka dla raka żołądka, a także dla podwyższonego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko udaru, innych chorób sercowo-naczyniowych, przewlekłej choroby nerek i raka nerki. Spadek zawartości soli w diecie w Japonii i Finlandii, krajach, w których spożycie soli w przeszłości przekraczało dawkę ponad 20 g dziennie, wiązał się ze spadkiem częstości raków żołądka i udaru krwotocznego. Aktywność fizyczna
Badania nad korzystnymi skutkami zdrowotnymi aktywności fizycznej sięgają lat 50. XX wieku49 i zostały powtórzone w dużych kohortach50. Aktywność fizyczna w pracy, chodzenie, a w niektórych populacjach jazda na rowerze była głównym czynnikiem przyczyniającym się do całkowitego zużycia energii, ale dramatycznie się zmniejszyła. w społeczeństwach przemysłowych i miejskich. Równolegle z tą zmianą, najnowsze badania epidemiologiczne w krajach o wysokim dochodzie koncentrują się na aktywności w czasie wolnym, z mniejszym naciskiem na pracę i metody lokalnego transportu, które są ważne w krajach rozwijających się51. Dopiero niedawno zwrócono uwagę na populację opartą na liczbie ludności. pomiar aktywności fizycznej w krajach na wszystkich etapach urbanizacji i rozwoju gospodarczego. Ograniczone dostępne dane globalne wykazują jednak niski poziom aktywności i długie okresy w siedzącym trybie życia w krajach o wysokim dochodzie i zurbanizowanym oraz wyższy poziom aktywności w populacjach wiejskich, które angażują się w działalność rolniczą i spacerują lub pokonują duże odległości dla codziennych czynności.
Globalne przejście czynników ryzyka
Jak dotąd przejście epidemiologiczne postrzegano jako proces, w którym udział chorób niezakaźnych jako przyczyn zgonów wzrasta wraz ze spadkiem śmiertelności i długowiecznością. Ponieważ dostępne są dane populacyjne dotyczące medycznych przyczyn śmierci, a ostatnio także czynników ryzyka, pojawia się pełniejszy obraz epidemiologicznej transformacji – w której wzajemne oddziaływanie czynników ryzyka i opieki medycznej prowadzi do wyraźnych wzorców choroby w różne populacje, z odmianami nawet wśród chorób niezakaźnych. Pomimo tej różnorodności, coraz istotniejszą cechą przejść czynników ryzyka jest to, że wiele zagrożeń behawioralnych i dietetycznych oraz ich mediatory metaboliczne i fizjologiczne, które były widoczne w krajach o wysokim dochodzie, są obecnie na tych samych lub wyższych poziomach w krajach o niskim i średnim dochodzie.44 Ten wzór odpowiada wyższemu rozpowszechnieniu większości czynników ryzyka i wyższej śmiertelności z chorób niezakaźnych w niższych grupach społeczno-ekonomicznych niż w wyższych grupach społeczno-ekonomicznych w krajach o wysokim dochodzie.52
Znajomość tendencji czynników ryzyka zapewnia pełniejszy obraz przejścia epidemiologicznego, a także lekcji na temat tego, jak można obniżyć i zarządzać czynnikami ryzyka w krajach na wszystkich poziomach rozwoju gospodarczego, z wykorzystaniem różnych strategii prewencyjnych. perspektywa zdrowia, palenie jest obecnie najbardziej responsywnym z punktu widzenia polityki czynnikiem ryzyka, z dużymi sukcesami w kontrolowaniu tytoniu w wielu krajach o wysokim i średnim dochodzie, ale z rosnącym ciężarem dla krajów o niskim i średnim dochodzie
[więcej w: przeciwwskazania do masażu, skierowanie do szpitala uzdrowiskowego nfz, fitness blogi ]

Powiązane tematy z artykułem: fitness blogi przeciwwskazania do masażu skierowanie do szpitala uzdrowiskowego nfz