Czynniki ryzyka behawioralnego i dietetycznego dla chorób niezakaźnych ad 5

5. Tendencje w wynikach diety złożonej w wybranych krajach. Każda ocena dietetyczna jest złożonym wskaźnikiem, który rejestruje dostępność 21 rodzajów żywności w bilansach żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw żywności i rolnictwa. Wysoki wynik w skali Diet (panel A) wskazuje na wysoką dostępność cukrów; mięso, produkty zwierzęce, tłuszcze zwierzęce, mleko i jaja; i całkowita ilość kalorii, a także mała dostępność pulsów (roślin strączkowych) i zbóż. Wysoki wynik w diecie 2 (panel B) wskazuje na wysoką dostępność orzechów; owoce, warzywa i oleje roślinne; płatki; i całkowita liczba kalorii. Wysoki wynik w diecie 3 (panel C) wskazuje na wysoką dostępność ryb, produktów wodnych i roślin oleistych (np. Soja, orzechy kokosowe i oliwki) oraz stosunkowo niską dostępność mleka i roślin strączkowych. Wyniki zostały obliczone za pomocą analizy głównych składników, podejście, które agreguje rodzaje żywności na podstawie stopnia korelacji ze sobą w zbiorze danych. 43, 44 Ponieważ główne składniki nie mają bezpośrednio interpretowalnej skali, użyliśmy percentyle wartości (wygładzone przy użyciu 5-letniej średniej ruchomej) do prezentacji. Ponownie przeskalowane wartości wahają się od 0% (najniższa wartość obserwowana w dowolnym kraju na świecie w latach 1970-2009) do 100% (najwyższa wartość zaobserwowana w dowolnym kraju na świecie w latach 1970-2009). Do tej pory przeprowadzono nieliczne populacyjne analizy trendów dotyczących określonych czynników ryzyka żywieniowego. Dane administracyjne, takie jak bilanse żywnościowe Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zapewniają szeroki obraz wzorców żywieniowych i trendów w oparciu o dostępność różnych rodzajów żywności przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dane FAO pokazują, że spożycie tłuszczów zwierzęcych i wysokokalorycznych produktów żywnościowych rośnie w krajach śródziemnomorskich, takich jak Grecja, ale nieznacznie spada w krajach skandynawskich i Nowej Zelandii, 42 a konsumpcja w tych krajach zbliża się do podobnych poziomów (wykres 5A). Zmiany te mogą również częściowo tłumaczyć tendencje w poziomie cholesterolu w surowicy, które spadły szybciej w krajach skandynawskich i Nowej Zelandii niż w Europie Południowej, przy czym poziom cholesterolu jest teraz niższy w Szwecji i Finlandii niż we Włoszech45. Zmiana diety była jeszcze bardziej drastyczna. części Azji, a Chiny szybko przyjmują dietę zachodnią opartą na zwierzętach (ryc. 5A) i jeden z największych na świecie wzrost poziomu cholesterolu w surowicy45.
Równolegle do tego trendu zachodu, owoce, warzywa, orzechy i zboża stały się bardziej dostępne w krajach nordyckich i anglojęzycznych w krajach zachodnich oraz w Azji, częściowo dlatego, że rozwój technologiczny i gospodarczy zwiększył dostępność w ciągu całego roku dzięki rozszerzonej produkcji, importowi i przechowywaniu pojemność (Figura 5B). Podobnie, odnotowano niewielki wzrost dostępności ryb i innych produktów morskich w niektórych krajach zachodnich i azjatyckich (wykres 5C).
Dane FAO oparte na statystykach produkcji rolnej i handlu nie uwzględniają marnotrawienia żywności ani produkcji żywności, ani nie uwzględniają przetwarzania żywności. Na przykład dane te nie zawierają szczegółowych informacji na temat spożycia rafinowanej mąki w porównaniu z pełnymi ziarnami, napojami słodzonymi cukrem i częściowo uwodornionymi olejami warzywnymi (a więc i tłuszczami trans), z których wszystkie są ważnymi czynnikami ryzyka dietetycznego
[patrz też: nfz skierowania do sanatorium kolejka, zatrucie opiatami, kalendarz zbioru ziół ]

Powiązane tematy z artykułem: kalendarz zbioru ziół nfz skierowania do sanatorium kolejka zatrucie opiatami